Ministar Delić posjetio sigurnu kuću u Sarajevu – dogovorena saradnja na projektima

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić posjetio je sigurnu kuću u Sarajevu čime je zaokružen ciklus posjeta svim sigurnim kućama koje djeluju na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

Posjeta je upriličena u okviru kampanje 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, obzirom da ove godine Ministarstvo po prvi put aktivno učestvuje u ovoj kampanji zajedno sa svih pet sigurnih kuća i UN WOMEN Bosne i Hercegovine.

Sigurna kuća u Sarajevu po smještajnim kapacitetima i broju smještenih žrtava nasilja prva je u Federaciji Bosne i Hercegovine, a djeluje u okviru Fondacije lokalne demokratije koja je rad sigurne kuće pokrenula krajem 1999., odnosno zvanično početkom 2.000 godine i već više od dvadeset godina brine o žrtvama porodičnog nasilja, ali i žrtvama drugih vidova nasilja.

Osim zbrinjavanja žrtava nasilja, ova sigurna kuća, kako je istakla menadžerica Mubera Lemeš radi i na projektima osnaživanja, ekonomskog, pravnog i psihološkog i to ne samo za žrtve nasilja, nego i druge koji zatraže njihovu pomoć. Pomoć je besplatna i dostupna svima koji je zatraže.

Osim navedenog Fondacija lokalne demokratije aktivno učestvuje na donošenju zakonskih propisa iz oblasti zaštite od nasilja, te zajedno sa međunarodnim organizacijama implementira niz projekata ovog tipa.

S tim u vezi, direktorica Fondacije Jasmina Mujezinović i ministar Delić dogovorili su i saradnju na analizi i usklađivanju zakona iz resora sa Zakonom o spolnoj ravnopravnosti i Zakonom o zabrani diskriminacije BiH, te učešće Ministarstva u programu „Osnaži je“ koji Fondacija provodi sa drugim međunarodnim organizacijama u naredne tri godine.

Izvor: fmrsp.gov.ba