“Pričajmo o nasilju, spriječimo ga na vrijeme!”

U protekloj sedmici, u okviru projekta “Jačanje kapaciteta Ženske mreže Bosne i Hercegovine” a obilježavajući globalnu kampanju “16 dana aktivizma protiv rodno-zasnovanog nasilja”, Udruženje “Žena BiH” Mostar je implementiralo projekat pod nazivom “Pričajmo o nasilju, spriječimo ga na vrijeme!”.

Projekat se bazirao na radu i druženju sa onima na kojima ovo društvo ostaje, na onima koji će u budućnosti živjeti, raditi i stvarati, nadamo se, BiH društvo sa nultom tolerancijom spram svake vrste nasilja, društvo u kojem će se svaka osoba osjećati sigurno.

U toku implementacije projekta, tim povodom, posjetile smo 3 mostarske srednje škole i sa učenicama/učenicima 3. i 4. razreda razgovarale o nasilju, jer smatramo da edukacija djece i mladih kako bi prepoznali prve znakove nasilja, je od izuzetne važnosti i predstavlja najdirektniji pristup i način kako se mogu zaštititi od nasilja, naučiti o štetnostima rodnih stereotipa i nametnutih rodnih uloga u društvu.

Učenice/učenici škola koje su uključene u projekat zajedno sa njihovim profesoricama/profesorima, kao i svi ostalim članicama/članovima školskih kolektiva su nas primili sa zadovoljstvom što smo baš njih odabrali, a učesnice i učesnici svih predavanja su iskazali veliko interesovanje za temu, angažovanost, spremnost na razgovor, kao i neobično veliku dozu empatije spram svih žrtava nasilja. To nam ulijeva nadu u bolju budućnost Bosne i Hercegovine, jer ovi mladi ljudi, čini nam se, su već sada vrlo aktivni i angažovani i nadamo se da će njihov angažman u budućnosti nastaviti da raste.

Izvor: Facebook