U okviru zajedničkih aktivnosti na sprječavanju nasilja nad ženama i djevojčicama premijer Nikšić i federalni ministri Delić, Isak i Škrobić poslali poruke javnosti

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji s partnerima je tokom ovogodišnje kampanje 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama organizovalo niz aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije rodno zasnovanog nasilja i mehanizama zaštite žrtava rodno zasnovanog nasilja.

Jedna od aktivnosti u ovoj kampanji bila je i upoznati javnost sa nadležnostima koje Vlada Federacije BiH kroz svoja tri resorna ministarstva ima u oblasti prevencije, sprječavanja i sankcionisanja rodno zasnovanog nasilja.

Nasilje je društveni fenomen koji pokriva polja sigurnosti, pravde i socijalne zaštite, a shodno tome podijeljeno po nadležnostima u Ministarstvu rada i socijalne politike, Ministarstvu pravde i Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Od početka mandata ove Vlade do danas, svako od nadležnih ministarstava u saradnji jedni s drugima, te međunarodnim i domaćim organizacijama pokrenulo je određene aktivnosti iz svojih nadležnosti s fokusom na poboljšanje postojećih zakonskih propisa, njihovog usklađivanja s međunarodnim standardima, bolje provedbe postojećih propisa u praksi, te na koncu jačanja svijesti o važnosti bavljenja prevencijom ne samo rješavanjem posljedica.

U okviru projekta „Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno“ federalni ministri Adnan Delić, Ramo Isak, Vedran Škrobić i premijer Nermin Nikšić snimili su poruke za građanke i građane Federacije BiH.

Izvor: fmrsp.gov.ba