Obilježen 8.decembar, Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH

Udruženje “Žena BiH” Mostar je uličnom akcijom obilježilo 8.decembar, Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH. Ulična akcija se organizovala u sklopu ženske inicijative Mir sa ženskim licem/Peace with Women’s Face.

Članice Udruženja Žena BiH su dijelile promotivni materijal/letke i sa građankama i građanima razgovarale o ovom datumu i važnosti njegovog obilježavanja.

Prema podacima Bosanske knjige mrtvih, u ratu u Bosni i Hercegovini je ubijena 9.901 žena, što čini 10,31% od ukupnog broja stradalih u ratu i 25% civilnih žrtava rata u BiH. Njihova imena se rijetko ili nikako ne nalaze na spomenicima i memorijalima, a sjećanje na njih čuvaju samo članovi porodice ili bliski prijatelji.

Još od 2014.godine, obilježavanjem 8.decembra, članice i podržavatelji/ce Inicijative “Mir sa ženskim licem” ukazuju na nepravedan odnos društva prema ženama koje su žrtve rata, a koje nemaju adekvatno mjesto u kolektivnom sjećanju, bez spomenika i/ili datuma kada bismo ih se sjećali i otrgnuli od zaborava.

Izvor: Facebook