Povodom međunarodnog dana borbe protiv ratnog zločina silovanja

Ministar Delić: Skinimo stigmu i sram sa preživjelih

Međunarodni dan borbe protiv ratnog zločina silovanja prilika je da se prisjetimo hiljada žrtava koje su pretrpjele ovaj strašan zločin tokom agresije u Bosni i Hercegovini. Između 20.000 i 50.000 osoba preživjelo je seksualno zlostavljanje tokom ovog perioda, što predstavlja duboku ranu u našem društvu.

Federalni ministar rada i socijalne politike, Adnan Delić, ovom prilikom je izjavio: “Važno je da skinemo stigmu i osjećaj srama s ovih žrtava. Kao društvo, moramo otvoreno govoriti o njihovim patnjama, priznavati njihov bol i pružati im potrebnu podršku. Djeca, koja su rezultat ovih zločina, također trebaju našu posebnu pažnju i podršku.”

Federacija Bosne i Hercegovine konačno ima Zakon o zaštiti civilnih žrtava rata, koji prepoznaje žrtve ratnog silovanja i djecu rođenu iz ovog zločina kao posebne kategorije. Ministar Delić naglasio je važnost implementacije ovog zakona: “Na nama je sada da zajedno radimo na implementaciji Zakona i osiguramo da ovaj Zakon donese stvarne promjene u životima žrtava.”

Ovaj dan nas podsjeća na neophodnost kontinuirane borbe za pravdu i podršku svim žrtvama ratnog silovanja. Pozivamo sve institucije, nevladine organizacije i građane da se pridruže naporima za izgradnju društva koje priznaje i aktivno pomaže onima koji su preživjeli ovakve zločine.