Ulična akcija povodom obilježavanja 19. juna – Međunarodnog dana borbe protiv zločina silovanja u sukobima

U povodu obilježavanja 19.juna – Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u konfliktu, Medica Zenica i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike od 20.maja 2024.godine, provode zajedničku kampanju podizanja svijesti. Ovaj značajni dan posvećen je podizanju svijesti o užasima ratnog silovanja, pružanju podrške preživjelima i zalaganju za pravdu i kažnjavanje odgovornih.

„Medica“ Zenica i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, do sada su realizirali niz zajedničkih aktivnosti usmjerenih na poboljšanje procesa ostvarivanja statusa posebne kategorije civilne žrtve rata i djece rođene iz čina silovanja, a danas je održana ulična akcija i podjela promotivnih materijala građanima i građankama Zenice.

Današnju uličnu akciju podržali su i saradnice i saradnici Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona koji su zajedno sa Medicom Zenica dijelili promotivne materijale.

Sve materijale ovogodišnje kampanje obilježavanja 19.juna, sa porukom „SNAGA, NADA, ŽIVOT“ možete preuzeti na Facebook stranicama Medice Zenica, Federalnog ministarstva rada i socijalne politike kao i na web stranici https://sigurnekuce-fbih.ba/

Podržimo preživjele silovanja i seksualnog nasilja i djecu rođenu iz čina silovanja da ostvare status primjenom osjetljivog pristupa, bez stresa i retraumatizacije.