Ministar Delić u posjeti sigurnoj kući u Mostaru – sigurne kuće su obaveza svih nivoa vlasti

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sa saradnicima boravio je sinoć u posjeti sigurnoj kući u Mostaru, i to u okviru posjeta svim ustanovama i organizacijama koje pružaju usluge socijalne brige u Federaciji BiH.

Tokom posjete sastao se s osnivačicom BH žena u BiH i prvom direktoricom ove sigurne kuće Azrom, te sadašnjom direktoricom Dijanom i njihovim saradnicama s kojima je razgovarao o stanju u društvu i problemima sa kojima se susreću kod zbrinjavanja i rada sa žrtvama porodičnog nasilja.

Nasilje u porodici je u porastu, a ova sigurna kuća bilježi porast zahtjeva za smještaj i podršku ženama i djeci žrtvama porodičnog nasilja, obzirom da je u prvoj polovini ove godine bilo više zahtjeva nego u čitavoj prošloj godini, a to dovoljno govori da je stanje alarmantno. Situacija nakon one u Gradačcu je loša i sve je veći broj žena kojima se prijeti da će doživjeti sudbinu goru od one Nizamine, a to je, tvrde stručnjakinje iz ove sigurne kuće, alarm koji se ne smije ignorisati.

Sigurna kuća u Mostaru, kao i sve ostale sigurne kuće na prostoru Federacije nemaju riješeno stabilno i dugoročno finansiranje i zavise od volje i odluka predstavnika vlasti, kako lokalnih, počev od općina i kantona, pa do federalnih i državnih.
“To je problem koji se mora riješiti kako bi sigurne kuće nastavile pružati usluge sve većem broju žrtava nasilja, ne samo porodičnog, nego i žrtvama trgovine ljudima, a sve češće sigurne kuće su utočište i djeci žrtvama organizovanog prosjaćenja. U principu, sigurne kuće rade posao državnih institucija, a pri tome država nema definisan model finansiranja usluga koje isporučuju sigurne kuće. Svi mi, od općinskih do federalnih nivoa vlasti, dužni smo obezbijediti sigurno i stabilno finansiranje sigurnih kuća jer one rade naš posao, zbrinjavaju one kategorije za koje smo mi odgovorni”, kazao je nakon posjete ministar Delić.

Ove godine sigurna kuća u Mostaru je uz vlastito lobiranje i zalaganje, a u saradnji s
udruženim vijećnicama Mostara i uz podršku Federalnog ministarstva rada i socijalne politike obezbijedila minimalna sredstva za opstanak i plaće uposlenica, a naredne godine, kako je kazao ministar, sigurne kuće imat će obezbijeđen i povećan transfer iz budžeta ovog ministarstva.
“To je prvi korak, a svakako donošenjem Zakona o socijalnim uslugama riješit ćemo ovaj problem i obezbijediti stabilno i sigurno finansiranje sigurnih kuća sa federalnog nivoa, a svakako ćemo se zalagati i da svi ostali nivoi vlasti preuzmu svoj dio odgovorsnoti”, zaključio je ministar.

Naime, za dugoročnu stabilnost rada i podrške ženama u sigurnim kućama neophodno je riješiti problem zadržavanja stručnih kadrova što je istaknut problem svih sigurnih kuća na prostoru Federacije. Ministar Delić istakao je da će zajedno sa predstavnicama sigurnih kuća raditi na pronalaženju rješenja, te obećao da je podrška Ministarsva neupitna.

Izvor: fmrsp.gov.ba